Manuele therapie Helvoirt

Manuele therapie

Manuele therapie (i.o)

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de functie van het bewegingsapparaat: de wervelkolom en alle gewrichten in armen en benen. Iedereen beweegt op een eigen, unieke manier met een eigen looppatroon, houdingspatroon en lichaamsbouw. Daarnaast is ook de wijze waarop het lichaam belast wordt voor iedereen anders. Wanneer er een verstoring is in de juiste balans van het lichaam kan dit ertoe leiden dat gewrichten niet goed meer functioneren of overbelast raken. Het gevolg zijn pijnklachten, die zowel in rust en/of bij bewegen kunnen voorkomen. De pijn kan lokaal voelbaar zijn (op de plek van de disbalans), maar soms ook op een andere plaats dan waar het daadwerkelijke beweegprobleem zich bevindt. Bijvoorbeeld bij uitstralende pijn in een of beide benen kan de oorzaak liggen in de lage rug (referred pain).
 

Wanneer manuele therapie

U kunt terecht bij onze manueel therapeut bij een verminderde functie van uw bewegingsapparaat zoals bij:

  • een slecht functionerende wervelkolom met als gevolg hoofdpijn, rug en /of nekklachten
  • nek- en schouderklachten met uitstralende pijn in armen en/of handen
  • heupartrose
  • lage rugklachten, met uitstralende pijn in armen en/of benen
  • vormen van duizeligheid die ontstaan vanuit de nek
  • kaakklachten, soms in combinatie met nekklachten
  • pijn aan de ribben of borst of klachten aan de hoge rug


Behandeling manuele therapie

Voordat met behandeling kan worden gestart wordt er eerst onderzoek gedaan, omdat de onderliggende oorzaak van de klacht bij iedereen verschillend is. Bij dit onderzoek gaat de manueel therapeut zeer gericht te werk en zoekt met speciale onderzoekstechnieken naar de oorzaak van uw klachten. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken of er een te grote of juist beperkte beweeglijkheid is, de klacht aanwezig is in rust of bij beweging en of er factoren zijn die de klachten uitlokken of doen toenemen. Nekpijn kan bijvoorbeeld ontstaan door een te grote beweeglijkheid (hypermobiliteit), maar ook doordat er slijtage optreedt of de spierspanning te hoog is. Om de beweeglijkheid te verbeteren maakt een manueel therapeut soms gebruik van bepaalde manipulatie technieken en krijgt u ook oefeningen en advies om het herstel te bevorderen. Manuele therapie werkt over het algemeen effectief zodat u snel van uw klachten herstelt.


Pieter Vromans, de fysiotherapeut van Gezondheidscentrum Helvoirt, is manueel therapeut in opleiding. Dit betekent dat manuele verrichtingen die hij al kan en mag uitvoeren worden toegepast tijdens uw behandeling. Waar nodig werkt hij samen met de manueel therapeuten van onze praktijk in Vught, zodat uw behandeling altijd zo optimaal mogelijk kan verlopen. Onze manueel therapeuten zijn aangesloten bij de NVMT (Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie). Het team heeft veel ervaring en werkt continu aan kwaliteitsbevordering door scholing en intercollegiaal overleg.

 


Naar boven


Ons team

Pieter Vromans
Pieter Vromans Fysiotherapeut - Manueel therapeut io - Dry Needling
Erik Werger
Erik Werger Fysiotherapeut - Manueel therapeut - Dry Needling

Bekijk ons hele team
Contact
Gezondheidscentrum Helvoirt: Fysiotherapie en meer
Broekwal 64
5268 HD Helvoirt0411-650080

info@gchelvoirt.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Gezondheidscentrum Helvoirt