Dry Needling in Helvoirt

Dry Needling

Dry needling

De techniek dry needling kan door onze fysiotherapeut bij de behandeling van veel klachten worden ingezet. Deze techniek wordt ook wel triggerpointtherapie genoemd. Als de spierspanning te hoog is kan dit leiden tot het ontstaan van een triggerpoint in de spier: een soort 'knoop' in de spier.  Deze hoge spierspanning leidt vaak tot klachten als bewegingsbeperkingen of pijn in bijvoorbeeld de rug, armen, nek, kuit of schouder, hoofdpijn en tenniselleboogklachten. De klachten zijn vaak voelbaar op de plaats van de 'knoop', maar ook op plekken die een verbinding hebben met de aangedane spier. De triggerpoint wordt behandeld met dry needling.

 

Hoe herkent u een triggerpoint?

 • In de betrokken spieren is minder kracht voelbaar
 • Een pijnlijk of stijf gevoel in een spier of in de buurt daarvan (op afstand)
 • De bijbehorende gewrichten bewegen moeizamer
 • Hoofdpijn of duizeligheid
 • Als gevolg van pijn wordt moeizaam of anders bewogen
 • Tintelingen in de armen, handen en benen


Hoe ontstaat een triggerpoint?

Het ontstaan van triggerpoints kan verschillende oorzaken hebben:

 • op een acuut moment ontstaan ligt de oorzaak meestal bij een verkeerde beweging, een ongeval of letsel tijdens het sporten
 • langdurig werken of bewegen in een verkeerde houding; hierdoor kan een klachtenpatroon ontstaan als RSI/KANS (Klachten aan Arm, Nek of Schouder)
 • langdurige afwezigheid van beweging ten gevolge van gips, brace of een sling
 • slappe banden (ligamenten) in de armen en benen
 • factoren als stress en depressie kunnen leiden tot een veranderde balans of spanning in het lichaam geven met als gevolg het ontstaan van triggerpoints
 • voetafwijkingen,  instabiliteit en/of verschil in beenlengte

 

Behandeling met Dry Needling

Nadat uw klachten in kaart zijn gebracht volgt onderzoek aan de spieren die uw pijn mogelijk veroorzaken. Daarna wordt in de betrokken spieren gezocht naar specifieke triggerpoints en op deze plaatsen gaat de fysiotherapeut behandelen. De spieren zullen zich ontspannen door op deze plaatsen heel gericht te prikken met een dunne naald. Het betreft hier een 'droge naald', er wordt geen vloeistof ingespoten. Dit prikken voelt u nauwelijks en als het juiste triggerpoint is gevonden zal de spier zich even kort aanspannen. Dit kan gevoelig zijn en een soort krampgevoel geven, dat echter weer verdwijnt als de naald wordt verwijderd. Na de behandeling kunnen de spieren wat vermoeid of zwaar aanvoelen. Het toepassen van dry needling leidt tot een snelle en langdurige ontspanning van de spier.

 

Verschil met acupunctuur

Dry needling is geen acupunctuur, want bij acupunctuur wordt oppervlakkig in het bindweefsel geprikt met meerdere naalden die langer in het lichaam blijven zitten. De acupunctuurnaalden worden geprikt op meridianen (energiepunten). Op deze manier wordt de energiebalans in het lichaam hersteld. Dry needling gebruikt één naald, de spier wordt kortdurend geprikkeld en het wordt gebruikt op punten waar zich triggerpoints bevinden. U kunt in Gezondheidscentrum Helvoirt terecht voor dry needling, terwijl u in onze praktijk in Vught ook voor acupunctuur welkom bent.

 


Naar boven


Ons team

Pieter Vromans
Pieter Vromans Fysiotherapeut - Manueel therapeut io - Dry Needling
Erik Werger
Erik Werger Fysiotherapeut - Manueel therapeut - Dry Needling

Bekijk ons hele team
Contact
Gezondheidscentrum Helvoirt: Fysiotherapie en meer
Broekwal 64
5268 HD Helvoirt0411-650080

info@gchelvoirt.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Gezondheidscentrum Helvoirt